Στην υλοποίηση ενός εκτεταμένου σχεδίου αντιμετώπισης σοβαρών κινδύνων και επιθέσεων από τρομοκρατικές ομάδες, που περιλαμβάνει θωρά...
Στην υλοποίηση ενός εκτεταμένου σχεδίου αντιμετώπισης σοβαρών κινδύνων και επιθέσεων από τρομοκρατικές ομάδες, που περιλαμβάνει θωράκιση από ένοπλες και άλλες απειλές δεκάδων κτιρίων και εγκαταστάσεων, από αεροδρόμια μέχρι ξενοδοχεία και από κέντρα ηλεκτροδότησης, αλλά και το εθνικό οδικό δίκτυο, προχωρούν ΥΠΕΣ και ΕΛ.ΑΣ.
Πριν από λίγες ημέρες μια ομάδα χάκερ που συστήθηκε ως «United Cyber Caliphate» και πρόσκειται στους τζιχαντιστές του ISIS ανήρτησε στο Internet λίστα με χιλιάδες στόχους του «Ισλαμικού Κράτους» σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Η λίστα περιλαμβάνει στοιχεία εντοπισμού 8.318 ανθρώπων («Εχθρών του “Ισλαμικού Κράτους”»), ενώ η ομάδα καλούσε τους πιστούς μαχητές να τους σκοτώσουν με βάναυσο τρόπο και να πάρουν έτσι εκδίκηση για τους «αδελφούς μουσουλμάνους».
Ένα χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2015, στο φως της δημοσιότητας ήρθε βίντεο στο οποίοι τζιχαντιστές απειλούσαν τις χώρες που συμμαχούν εναντίον τους. Στο βίντεο παρουσιάζονταν 60 σημαίες, ανάμεσά τους και αυτή της Ελλάδας. Οι εξελίξεις σήμαναν συναγερμό στις ελληνικές Αρχές, όπως και τα τραγικά γεγονότα σε ευρωπαϊκές πόλεις με πρωταγωνιστές μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους». Έτσι, δρομολογήθηκε η εκπόνηση ενός σχεδίου θωράκισης σχεδόν 50 φορέων από τρομοκρατικές ενέργειες.
Επαναφορά
Πρόκειται ουσιαστικά για την επαναφορά και την επέκταση του σχεδίου «Ολυμπιακής ασφάλειας του 2004», ύστερα και από σχετικές εντολές της Ε.Ε. σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, που αφορά τις λεγόμενες «Ευρωπαϊκές Υποδομές Ζωτικής Σημασίας».
Ο λόγος για τις υποδομές που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας και είναι ουσιώδεις για τη διατήρηση των λειτουργιών ζωτικής σημασίας της κοινωνίας, της υγείας, της ασφάλειας, της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των μελών της.
Η διακοπή της λειτουργίας των υποδομών αυτών ή η καταστροφή τους θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στη χώρα και, ταυτόχρονα, σε ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται η ΕΛ.ΑΣ., η ΕΥΠ, η ΥΠΑ, η ΡΑΕ, οι εταιρείες παροχής αερίου, αλλά και ηλεκτρισμού, οι εταιρείες λειτουργίας εθνικών οδών, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», αλλά και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας.
Επίσης, οι οδικές, σιδηροδρομικές, αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές και τα λιμάνια.
Πρόκειται για έργο «Στοχευμένες Δράσεις για την Αύξηση της Προστασίας των Εθνικά Χαρακτηρισμένων Ευρωπαϊκών Υποδομων Ζωτικής Σημασίας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και θα διεκπεραιωθεί από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, που υπάγεται στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 790.000 ευρώ, ενώ η κοινοτική ευρωπαϊκή συνδρομή στο ποσό των 592.500 ευρώ, με χρονική διάρκεια 51 μήνες, από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.
Όπως αναφέρει η σαββατιάτικη εφημερίδα, που δημοσιεύει και το επίσημο έγγραφο του ΥΠΕΣ, στο σχέδιο προβλέπονται η ειδική εκπαίδευση περίπου 1.000 υπευθύνων ασφαλείας των κρίσιμων υποδομών, η εκπόνηση νέων σχεδίων «τρωτότητας» των εγκαταστάσεων, η δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Προστασίας, η διεξαγωγή τεσσάρων ασκήσεων ετοιμότητας και άλλα..
COMMENTS