Ένα πολύ σημαντικό έργο, που συντελεί στην αναβάθμιση του λιμανιού του Βόλου εγκαινιάστηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστ...
Ένα πολύ σημαντικό έργο, που συντελεί στην αναβάθμιση του λιμανιού του Βόλου εγκαινιάστηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.
Πρόκειται για το ολοκληρωμένου σύστημα ασφάλειας λιμένος Βόλου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κώδικα ISPS, προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ, που υλοποιήθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Τον αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, παρουσία της υφυπουργού Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Μαρίνας Χρυσοβελώνη, της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κας Δωροθέας Κολινδρύνη, του διευθύνων συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Θρασύβουλου Σταυριδόπουλου, του δημάρχου Βόλου κ. Θάνου Θεοδοσίου και πλήθους κόσμου.
Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Μέσω του συστήματος ασφαλείας τα πλοία και οι λιμενικές εγκαταστάσεις θα μπορούν να συνεργάζονται για να ανιχνεύουν και να αποτρέπουν πράξεις που απειλούν την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών. Πρόκειται για ένα καθοριστικής σημασίας έργο για τον λιμένα του Βόλου, που τον καθιστά ασφαλές, ελκυστικό, ανταγωνιστικό, ποιοτικό και φιλικό στους επισκέπτες, τους εργαζομένους και την τοπική κοινωνία. Το ολοκληρωμένο σύστημα ISPS δημιουργεί φυσικές και ηλεκτρονικές συνθήκες ασφαλείας για το λιμάνι του Βόλου, όπως ορίζονται από τους διεθνείς κανόνες. Η αναβάθμιση της ασφάλειας των λιμενικών υποδομών, που παραδίδουμε, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο λειτουργίας του λιμένα Βόλου για την προστασία των εργαζομένων, της πόλης του Βόλου και των επωφελούμενων από αυτό, αλλά και γενικότερα της Θεσσαλίας».
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παρών ήταν στα εγκαίνια και ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου Queen Victoria που έδεσε σήμερα στο λιμάνι του Βόλου.
Στοιχεία του έργου
Με το έργο αυτό υλοποιήθηκε το Σχέδιο Ασφάλειας της Λιμενικής Εγκατάστασης του Λιμένος Βόλου με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης ασφάλειας, βάσει του Κώδικα ISPS, του Κανονισμού ΕΚ 725/04 και του Ν 3622/07. Κριτήριο σχεδιασμού ήταν η δημιουργία Κέντρου Ασφάλειας εντός του λιμένα όπου συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο, μέσω εξειδικευμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, το σύνολο των πληροφοριών ασφάλειας.
Ενδεικτικά το έργο αποτελείται από:
• Φυλάκιο Κεντρικής Πύλης / Κέντρο Ελέγχου Ασφάλειας (ΚΕΑ).
• Φυλάκιο Προβλήτα Νο 3.
• Σύστημα επιτήρησης με κάμερες, συστήματα επικοινωνίας με φυλάκια
• Ηλεκτρικούς μηχανισμούς ελέγχου πρόσβασης
• Ανιχνευτή μεταλλικών αντικειμένων
• Περιφράξεις, θύρες εισόδου-εξόδου οχημάτων
• Υπερυψωμένη πλατφόρμα ελέγχου Φ/Γ οχημάτων
• Προκατασκευασμένα στηθαία σκυροδέματος τύπου JERSEY
• Ηλεκτρολογικό εξοπλισμό - κόμβοι διανομής - καλωδιώσεις
Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η αναβάθμιση της ασφάλειας των λιμενικών υποδομών καθώς αυτή αποτελεί κρίσιμο στοιχείο λειτουργίας του Λιμένα Βόλου, τόσο για την προστασία των εργαζομένων, της πόλης του Βόλου και των επωφελούμενων από αυτό αλλά και όλης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το έργο δημιουργεί φυσικές και ηλεκτρονικές συνθήκες ασφαλείας όπως ορίζονται από τους διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες ασφαλείας και ειδικότερα του Κανονισμού (ΕΚ) 725/2004 (L129/6 της 29.4.2004) και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2005/65 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (L310 της 25.11.2005) για την ενίσχυση της ασφάλειας των πλοίων, των λιμενικών εγκαταστάσεων και των λιμένων καθώς και του Ν 3622/07 “Ενίσχυση της ασφάλειας πλοίων, λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ 281 Α'/20-12-2007).
Τα αναμενόμενα οφέλη είναι η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας εντός της περιμέτρου του λιμένα Βόλου καθώς και η βελτίωση της εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το λιμάνι και αυτοματοποίηση σχετικών διαδικασιών με την ηλεκτρονικοποίησή τους.
COMMENTS