Από τα μέσα Φεβρουαρίου υπολογίζεται ότι θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία όλοι οι κάτοχοι drone, ανεξαρτήτως μεγέθους, ...
Από τα μέσα Φεβρουαρίου υπολογίζεται ότι θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία όλοι οι κάτοχοι drone, ανεξαρτήτως μεγέθους, ακόμα και εάν δεν το έχουν προμηθευτεί για επαγγελματική χρήση, θα πρέπει να το δηλώσουν.
Οι δηλώσεις στο ειδικό μητρώο θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και οι ερασιτέχνες κάτοχοι drone δεν θα έχουν άλλη υποχρέωση.
Ωστόσο όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μη επανδρωμένο αεροσκάφος για επαγγελματικούς λόγους θα πρέπει να εκπαιδευτούν γι' αυτό καθώς και να το ασφαλίσουν έναντι υλικών ζημιών τρίτων έως 150.000 και για σωματικές βλάβες έως 1 εκατομμύριο ευρώ.
Η ΥΠΑ χθες διευκρίνισε τις διαδικασίες λειτουργίας των εκπαιδευτικών κέντρων και της αδειοδότησης χειριστών με νέο Κανονισμό.
Συγκεκριμένα, βάσει του κανονισμού, θα εκδίδονται άδειες χειριστών για πέντε κατηγορίες: για drone με μέγιστη μάζα απογείωσης έως 1 κιλό, με μάζα από 1 ως 4 κιλά, από 4 έως 25 κιλά, από 25 έως 150 και από 150 και άνω. Η άδεια χορηγείται ύστερα από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και από αντίστοιχες εξετάσεις με την υποβολή των απαραίτητων πιστοποιητικών αλλά και παραβόλου, το ύψος του οποίου δεν καθορίζεται από τον Κανονισμό. Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει από 3 έως 18 ώρες πτήσης.
ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ
COMMENTS