Πάνω από 400 κιλά κοκαΐνη κατάσχεσε η Δίωξη Ναρκωτικών στην τριετία

Την αιχμή του δόρατος των ελληνικών διωκτικών αρχών στον συνεχή αγώνα τους κατά των ναρκωτικών, σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί η Υποδιε...



Την αιχμή του δόρατος των ελληνικών διωκτικών αρχών στον συνεχή αγώνα τους κατά των ναρκωτικών, σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής.
Η δράση της είναι πολυσχιδής και σκληρή απέναντι στη «Λερναία Υδρα» των ναρκωτικών, έχοντας επιδείξει πρωτόγνωρες επιτυχίες που αφορούν σε εξαρθρώσεις πολυδαίδαλων εγκληματικών οργανώσεων διεθνικού χαρακτήρα.

Ο απολογισμός της δράσης της υπηρεσίας, είναι εντυπωσιακός: Κατά την τελευταία τριετία, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής κατασχέθηκαν 440 κιλά κοκαΐνης, 707 κιλά ηρωίνης, 8 τόνοι και 300 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 340 κιλά κατεργασμένης κάνναβης και 11.808 δενδρύλλια κάνναβης.

Παράλληλα, στο ίδιο χρονικό διάστημα εξιχνιάστηκαν και άλλες σοβαρές υποθέσεις, όπως:

- Η εισαγωγή και κατάσχεση στην Ελλάδα 233 κιλών κοκαΐνης μέσα σε κοντέινερ, το οποίο είχε έρθει από τον Παναμά, ενώ συνελήφθησαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης με σοβαρή διεθνική δράση.

- Η εισαγωγή και κατάσχεση 370 κιλών ηρωίνης, ενώ αποτράπηκε η διασπορά της στις παράνομες αγορές πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

- Η κατάσχεση 27 κιλών κοκαΐνης μέσα σε κοντέϊνερ το οποίο είχε έρθει από τη Βρετανική Γουϊνέα με νόμιμο φορτίο σκραπ.

-Η κατάσχεση στον Αερολιμένα Αθηνών 20 κιλών ηρωίνης μέσα σε αποσκευή Έλληνα, προερχομένου από το Πακιστάν.

-Η κατάσχεση 1 τόνου και 700 κιλών ακατέργαστης κάνναβης σε αποθηκευτικό χώρο στην Αττική, η οποία θα μεταφερόταν με φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

- Η κατάσχεση 28 κιλών κοκαΐνης που εισήχθη στην Ελλάδα από την Ολλανδία.

Ποια είναι, όμως, τα «μυστικά της επιτυχίας» που οδηγούν τη Δίωξη Ναρκωτικών Αττικής στις αλλεπάλληλες εξαρθρώσεις εγκληματικών οργανώσεων;

«Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής στο πλαίσιο εφαρμογής της αντιεγκληματικής πολιτικής στον τομέα καταπολέμησης, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, σε όλα τα επίπεδα, έχει προσαρμόσει σε πληροφοριακό και επιχειρησιακό επίπεδο μία νέα στρατηγική, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες της και ειδικότερα η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, να επιδεικνύουν σημαντικές επιτυχίες», τονίζει αποκλειστικά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής της Δ.Α.Α, Χρήστος Παπαζαφείρης. «Επιτυχίες πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα, που είχαν παράλληλα τεράστιο επικοινωνιακό αντίκτυπο αναγνώρισης των διωκτικών Αρχών και σε διεθνές επίπεδο».

Αναφερόμενος στις στρατηγικές επιλογές που οδηγούν στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, επισημαίνει:

«Οι επιλογές αυτές είναι οι εξής: Η επαναξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων και οι νέες πρακτικές διαχείρισης, στο επιχειρησιακό πεδίο. Η συστηματική έρευνα σε νέες οργανωτικές δομές, με βάση τον εκσυγχρονισμό και την αλλαγή νοοτροπίας των διωκτικών αρχών, στην αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών. Η άριστη συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Συντονισμένες και άμεσες ενέργειες και δράσεις, σε πληροφοριακό και επιχειρησιακό επίπεδο. Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στο επιχειρησιακό πεδίο. Η γνώση, η εμπειρία και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, των διωκτικών αρχών».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, Κώστας Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζει για το καίριο θέμα της δραστικής αντιμετώπισης των εμπόρων ναρκωτικών: «Η μετάλλαξη των παραδοσιακών μορφών του εγκλήματος της διακίνησης ναρκωτικών, που περιοριζόταν σε μεμονωμένους διακινητές ή μικρές ομάδες, με περιορισμένα τοπικά όρια δράσης ως επί το πλείστον, σε οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα με διεθνική δράση και δομές, ρόλους και υποδομές, που πριν από κάποια χρόνια θα φάνταζαν ως καλογραμμένο σενάριο αστυνομικού μυθιστορήματος ή κινηματογραφικής ταινίας, επέβαλαν την αναδιάταξη, ανασυγκρότηση, εκσυγχρονισμό και αλλαγή νοοτροπίας στην αντιμετώπισή τους από τη Δίωξη Ναρκωτικών».

Η εξωστρέφεια της υπηρεσίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών, είναι ένας από τους βασικούς λόγους των θετικών αποτελεσμάτων. «Η υπηρεσία μας προσαρμοζόταν ανέκαθεν στα νέα δεδομένα. Ειδικότερα, όμως, τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια αυτή έγινε πιο έντονη, όσον αφορά στην αλλαγή κουλτούρας στον τομέα των συνεργασιών με άλλες αρχές στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Έτσι η Δίωξη επιδεικνύει σήμερα εξωστρέφεια και έχει αναπτύξει άριστη συνεργασία με αντίστοιχες υπηρεσίες στην Ευρώπη, αλλά και γειτονικών χωρών, όχι μόνο στο τυπικό μοντέλο ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο, με αμεσότητα επαφής αξιωματικών μας με ομολόγους τους των κρατών αυτών. Παράλληλα, έχουν εξαλειφθεί πλέον παλιές γραφειοκρατικές παθογένειες, όπως η άσκοπη κρυψίνοια "information silos", αφού ο σκοπός είναι κοινός και το έγκλημα των ναρκωτικών δεν γνωρίζει σύνορα».

Τα αποτελέσματα της στρατηγικής φάνηκαν γρήγορα, προσθέτει ο Κ.Παναγιωτόπουλος. «Σε τρεις πολύ σημαντικές υποθέσεις, που δουλέψαμε με άμεση επαφή και παράλληλα με συναδέλφους μας σε Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Αλβανία και Βουλγαρία, κατασχέθηκαν ναρκωτικά και έγιναν συλλήψεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, εξαρθρώθηκαν τρεις πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις διεθνικού χαρακτήρα με πολυετή δράση των μελών της στη μεταφορά και διαμετακόμιση, με φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, μεταξύ διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας προς περαιτέρω διακίνησή τους στις παράνομες αγορές. Οι συνάδελφοι των χωρών που συνεργαζόμαστε έχουν να πουν μόνο καλά λόγια. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι δημιουργείται αποδοχή και εμπιστοσύνη στις ελληνικές διωκτικές αρχές. Κι αυτό δεν είναι εύκολο στον κόσμο της δίωξης ναρκωτικών, ειδικότερα όταν είσαι μαζί με χώρες πρωτοπόρες στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, που οι απαιτήσεις είναι υψηλές και η αποτυχία είναι άγνωστη λέξη. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι Έλληνες αξιωματικοί είναι αναγνωρίσιμοι και τυγχάνουν του σεβασμού των συναδέλφων τους στο εξωτερικό, ενώ έχουν αναλάβει ενεργούς ρόλους σε στρατηγικές, επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και εισηγήσεις για την καταπολέμηση των ναρκωτικών σε όλο το ευρωπαϊκό φάσμα».

Η αμεσότητα των ενεργειών και ο εκσυγχρονισμός αποτελούν δύο ακόμα από τα συστατικά των επιτυχιών της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της.

«Η ανάληψη δράσης είναι άμεση», σημειώνει. «Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την εξειδίκευση, τα υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης στο επιχειρησιακό πεδίο, αλλά και τη γνώση των νέων τεχνολογιών από στελέχη της, τους κάνουν να μην αφήνουν τίποτα στην τύχη του. Όταν ερευνάται υπόθεση δεν υπάρχουν αργίες, ωράρια ή γιορτές. Τα στελέχη μας είναι στις επάλξεις 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Έχουν υψηλή αίσθηση του καθήκοντος και του έργου που επιτελούν. Παράλληλα, έχει εκσυγχρονιστεί η υπηρεσία και ο εξοπλισμός της, επιχειρησιακός και διοικητικός - λειτουργικός. Τελευταία υλοποιήθηκε ο εφοδιασμός της με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, οπλισμού και επιχειρησιακών συστημάτων, που εκτός του ότι διευκολύνουν το καθημερινό έργο μας, καθιστούν τη Δίωξη Ναρκωτικών σύγχρονη και εφάμιλλη αντιστοίχων ευρωπαϊκών αστυνομικών υπηρεσιών. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί η αρωγή και αμέριστη συμπαράστασή της Φυσικής και Πολιτικής Ηγεσίας του Σώματος και της Διοίκησης της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στη Δίωξη Ναρκωτικών. Η καταπολέμηση του φαινομένου αποτελεί ένα εκ των πρωταρχικών στρατηγικών στόχων της Ηγεσίας, τόσο λόγω των σοβαρών προεκτάσεων που παρουσιάζει - όπως οργανωμένη εγκληματικότητα, διεθνικότητα, προσβολή σημαντικών τομέων της οικονομίας, ξέπλυμα χρήματος - όσο και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που προκαλεί, ιδιαίτερα στο ευαίσθητο τμήμα της νεολαίας».

«Ο αγώνας μας είναι διαρκής», καταλήγει ο Κ. Παναγιωτόπουλος. Ποτέ και υπό οποιασδήποτε αντίξοες συνθήκες δεν σταματά. Τις ξεπερνάμε και συνεχίζουμε, γιατί η κοινωνία, η μεγάλη ευρωπαϊκή κοινωνία, μας θέλει μπροστά σε ένα κοινό μέτωπο στον αγώνα κατά των ναρκωτικών».

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ

COMMENTS

SGFACILITIES

SGELECTRONICS

Όνομα

ΑΓΓΕΛΙΕΣ,39,ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ_ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,41,ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,23,ΕΘΝΙΚΗ_ΑΣΦΑΛΕΙΑ,20,ΕΙΔΙΚΕΣ_ΔΥΝΑΜΕΙΣ,2,ΕΛΛΗΝΙΚΗ_ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ,77,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,82,ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ_ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ_ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,22,ΙΕΠΥΑ,46,ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ,7,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,45,ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ,4,ΧΑΚΕΡ,17,
ltr
item
SAFEGUARDNEWS: Πάνω από 400 κιλά κοκαΐνη κατάσχεσε η Δίωξη Ναρκωτικών στην τριετία
Πάνω από 400 κιλά κοκαΐνη κατάσχεσε η Δίωξη Ναρκωτικών στην τριετία
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnQWE5O83D6C7v27ugH-MDQPOCjXXLL3Rg4Jvdo2eGgI3cB5dQBBkgZBd2zbnUoEtGkgvTQcXmjDLqH7aFj5eye7Gj_s-GGZNZnxxHZMUYeOsHT9igfXYVxFFCQ-PneKtq1yPdxu6cFq0m/s640/e12525d5f4416a265f8f530066cc05c0_S.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnQWE5O83D6C7v27ugH-MDQPOCjXXLL3Rg4Jvdo2eGgI3cB5dQBBkgZBd2zbnUoEtGkgvTQcXmjDLqH7aFj5eye7Gj_s-GGZNZnxxHZMUYeOsHT9igfXYVxFFCQ-PneKtq1yPdxu6cFq0m/s72-c/e12525d5f4416a265f8f530066cc05c0_S.jpg
SAFEGUARDNEWS
https://www.safeguardnews.gr/2017/02/400.html
https://www.safeguardnews.gr/
https://www.safeguardnews.gr/
https://www.safeguardnews.gr/2017/02/400.html
true
1103217350549690572
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy