Επίσημα τα αμερικανικά «drone» στην 110 ΠΜ

Το «πράσινο φως» και επισήμως για την επιχειρησιακή δράση - ακόμη και από σήμερα - από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας των μη ...Το «πράσινο φως» και επισήμως για την επιχειρησιακή δράση - ακόμη και από σήμερα - από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, άναψε η χθεσινή συνάντηση υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.

Όπως ανακοινώθηκε στο ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πραγματοποιήθηκε χθες η 18η συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ, στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Thomas Goffus, ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Jonathan Cohen και ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey R. Pyatt.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για Μνημόνιο Κατανόησης που μεταξύ άλλων προβλέπει (και) «τεχνική διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ». Όπως είναι γνωστό, το τελευταίο διάστημα, δεκάδες τεχνικοί και αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας εργάσθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης προκειμένου να δημιουργηθούν οι υποδομές φιλοξενίας δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών (MQ-9 Reaper) που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία προβλέπει συνεκπαίδευση με την ελληνική Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών («Πήγασος») που εδρεύει στην 110 ΠΜ της Λάρισας. Θεωρητικά η συνεργασία θα διαρκέσει 6 μήνες αλλά το πιθανότερο είναι η 110 ΠΜ να αποτελέσει «μόνιμη βάση» των αμερικανικών MQ-9.

Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», από το αεροδρόμιο της Λάρισας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, ενώ η υπογραφή του Μνημονίου θα σημάνει πρακτικά πως τα αμερικανικά αεροσκάφη θα μπορούν να επιχειρούν από σήμερα κιόλας.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Αναλυτικότερα στη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας σημειώνεται πως «πραγματοποιήθηκε, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η 18η Συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ, με σκοπό τη συνολική επισκόπηση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Thomas Goffus, ο Αναπληρωτής Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Jonathan Cohen και ο Αμερικανός Πρέσβης Geoffrey R. Pyatt.

Η συνάντηση προσέφερε μια σημαντική ευκαιρία ανασκόπησης των επιτευγμάτων των δύο συμμάχων χωρών στην αμυντική συνεργασία τα τελευταία τρία χρόνια, ανάλυσης των σημερινών προκλήσεων ασφαλείας, χαρτογράφησης της μελλοντικής πορείας και εκτίμησης των συγκεκριμένων αναγκών των δύο πλευρών για μια στέρεη και αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία που θα ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις απαιτήσεις των καιρών.

Η ελληνική και η αμερικανική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσαν την αταλάντευτη δέσμευσή τους στις αρχές του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου για ειρηνική επίλυση των διαφορών και υποχρέωση όλων για αποφυγή απειλής ή χρήσης κατά τρόπο ασυμβίβαστο με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ επαίνεσε τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη Νότια Πτέρυγα της Συμμαχίας, καθώς και τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός τόξου ειρήνης και ασφάλειας που θα εκτείνεται από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά έθεσε άμεσου ενδιαφέροντος ζητήματα που επηρεάζουν τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και περιστατικά που υπονομεύουν την ενότητα της Συμμαχίας.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ τόνισε την ανάγκη συμμόρφωσης όλων προς τις αρχές και τους κανόνες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριφοράς με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου εξέτασε επίσης δυνατότητες για αμυντική, τεχνική και βιομηχανική συνεργασία, σύμφωνα με αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.

Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσφατη έγκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο της αύξησης του ποσού που διατίθεται για την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Διεθνούς Εκπαίδευσης και Άσκησης, καθώς και παροχής χρηματοδότησης και δήλωσε ότι αναμένει αποφάσεις της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Από πλευράς ΗΠΑ επισημάνθηκε η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στην Ελληνο-αμερικανική συνεργασία που παρέχουν περαιτέρω δυνατότητες για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο και ως απτό δείγμα της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για Μνημόνιο Κατανόησης για προβλήτα ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης, καθώς και Τεχνική Διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της απόφασης για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας, η Συμβουλευτική Επιτροπή συμφώνησε να συνέρχεται τακτικά και να συγκαλεί συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων για να συζητήσουν θεματικά ή τομεακά ζητήματα ως προετοιμασία των ετήσιων συναντήσεών της» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή eleftheria.gr

COMMENTS

SGFACILITIES

SGELECTRONICS

Όνομα

ΑΓΓΕΛΙΕΣ,39,ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ_ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,41,ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,23,ΕΘΝΙΚΗ_ΑΣΦΑΛΕΙΑ,20,ΕΙΔΙΚΕΣ_ΔΥΝΑΜΕΙΣ,2,ΕΛΛΗΝΙΚΗ_ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ,77,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,82,ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ_ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ_ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,22,ΙΕΠΥΑ,46,ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ,7,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,45,ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ,4,ΧΑΚΕΡ,17,
ltr
item
SAFEGUARDNEWS: Επίσημα τα αμερικανικά «drone» στην 110 ΠΜ
Επίσημα τα αμερικανικά «drone» στην 110 ΠΜ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicuWumt8yuFVZ7a189psQEnrsbBse9Ri-ZiDVbE5b7fC9lWO8G5w4ecRMDQpidyoghl-Xw51kIQ0Dvak_mrZ5vfZ5ZCZrsJ71daQgE7wdZhr3NCmyNYhYtQbuLhMb5FAdE7WwtAt65vZU8/s640/279810b1a078e5220b8ee767432925a7_S.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicuWumt8yuFVZ7a189psQEnrsbBse9Ri-ZiDVbE5b7fC9lWO8G5w4ecRMDQpidyoghl-Xw51kIQ0Dvak_mrZ5vfZ5ZCZrsJ71daQgE7wdZhr3NCmyNYhYtQbuLhMb5FAdE7WwtAt65vZU8/s72-c/279810b1a078e5220b8ee767432925a7_S.jpg
SAFEGUARDNEWS
https://www.safeguardnews.gr/2018/04/drone-110.html
https://www.safeguardnews.gr/
https://www.safeguardnews.gr/
https://www.safeguardnews.gr/2018/04/drone-110.html
true
1103217350549690572
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy